مناظره به شیوه آکسفورد

مناظره رسمی به شیوه آکسفورد، روش موثر در ایجاد گفتگو از طریق تلاقی نظرات مخالف در مورد موضوعات مشخص است. یکی از اهداف زیربنایی این شیوه از مناظره و این سازمان، فرهنگ سازی در این زمینه میباشد. با تمرکز بر شیوه مناظره، قانونمندی در بحث، و از همه مهمتر مخاطب محور بودن روند برگزاری مناظره رسمی به شیوه آکسفورد، فارغ از موضوعات مختلف که به بحث گذاشته میشوند، روش صحیح بحث و ابراز اختلاف نظر میز مورد توجه میباشد.

مناظره رسمی به شیوه آکسفورد چیست؟

ویژگی اصلی این شیوه از مناظره، مخاطب-محور بودن آن است. به این معنی که مخاطبین حاضر در جلسه در سه مرحله درگیر مناظره متخصصین طرف مناظره میباشند. ابتدا قبل از شروع مناظره، با انتخاب یکی از سه گزینه موافق، مخالف و یا ممتنع رای خود را در رابطه با موضوع بحث ثبت میکنند. سپس بعد از پایان وقت مناظره رسمی، فرصت طرح سوال از طرفین مناظره را پیدا میکنند، و در مرحله آخر (بعد از سوال و جوابها و پایان یافتن مباحث) دوباره رای خود را از بین همان سه گزینه موافق، مخالف و ممتنع ثبت میکنند.

—-

قدم اول در یک مناظره به شیوه آکسفورد، تعیین موضوع مناظره است. موضوع باید به صورت یک گزاره مشخص مطرح شود که دو رویکرد موافق و مخالف درباره آن مطرح باشد.

سپس دو طرف موافق و مخالف آن موضوع تعیین میشوند که الزاما میبایست افراد صاحبنظر در زمینه موضوع مناظره باشند. طرفین میتوانند یک، دو و یا نفرات بیشتر اما به تعداد برابر در دو طرف باشند.

در ابتدا مدیر جلسه که مسئول حفظ نظم و اداره جلسه مناظره است مقدمه ای بر موضوع داده و طرفین مناظره را معرفی میکند.

قبل از شروع صحبتهای طرفین، مخاطبین حاضر در جلسه، آراء خود را از بین سه گزینه موافق، مخالف و ممتنع ثبت میکنند.

در قسمت اول مناظره هر طرف در مدت زمان معینی (ده دقیقه)، مقدمه ای بر موضع خود ارائه می دهند.

در قسمت دوم مناظره هر طرف ظرف مدت پنج دقیقه در چند رفت و برگشت ادعاهای طرف مقابل را به چالش کشیده و یا از موضع خود در مقابل چالش ها دفاع میکند.

در قسمت سوم، مخاطبین یک سوال مشخص ظرف یک دقیقه مطرح میکنند که هر طرف در زمان سه دقیقه به آن سوال پاسخ میدهند.

در قسمت پایانی طرفین مناظره در زمان ده دقیقه صحبتهای خود را جمع بندی میکنند.

سپس مخاطبین برای بار دوم آراء خود را از بین سه گزینه موافق، مخالف و ممتنع ثبت میکنند. بعد از شمارش آراء، طرفی که بیشترین تغییر را به نفع خود در نظرات مخاطبین ایجاد کرده به عنوان برنده مناظره معرفی میشوند.